Перемогти авітаміноз!

Перемогти авітаміноз!

Навесні, коли природа прокидається від зимівлі, а сонечко з кожним днем дає нам все більше тепла, багато з нас, як не дивно, замість того, щоб радіти пробудженню природи, випробовують певні незручності. Це і підвищена дратівливість, і хронічна втома, і поганий настрій, а також надмірна сприйнятливість до різних захворювань, особливо простудних.

Усе це пояснюється просто: нашому організму усього навсего бракує вітамінів, які були втрачені впродовж зимового періоду. І цьому явищу є певна назва, а саме - весняний авітаміноз.


Авітаміноз - це захворювання, викликане нестачею тих або інших вітамінів в організмі. Якщо підходити до термінів з наукової точки зору, то треба відмітити що авітамінозом називається практично повна відсутність якого-небудь вітаміну або цілої вітамінної групи в організмі людини. Таке зустрічається украй рідко, особливо в розвинених країнах. А звична назва «Весняний авітаміноз» має на увазі саме дефіцит вітамінів, а не повну їх відсутність, тобто, це є не що інше, як гіповітаміноз.

Захисні сили організму у весняний період слабшають і не дають можливості справлятися з різними захворюваннями, які при гіповітамінозі лікуються набагато складніше і можуть перейти в хронічну форму.

Річ у тому, що в період так званої біологічної весни(а вона триває з квітня по червень включно) в організмі людини розвиваються порушення узгодження біоритмів різних органів і систем. В цей час амплітуда біоритмів більшості функцій організму значно зростає.

Відбувається усе це, тому що навесні різко прискорюється хід зовнішнього астрономічного годинника, збільшуються тривалість світлового дня, сонячна активність, а також напруга магнітного поля Землі. Як наслідок цього підвищується збудливість нервової системи людини, збільшується секреція гормонів ендокринних залоз і шлунково-кишкового тракту. У зв'язку з цим навесні організм стає як би розладнаним, оскільки відбувається така різка ендокринна перебудова. А раз так, то організм виявляється менш стійким до різного роду несприятливим діям, у тому числі і до перепадів погоди.

У результаті усе це веде до зниження імунітету. Саме тому навесні відзначається підйом різного роду запальних захворювань верхніх дихальних шляхів і легенів, шлунково-кишкового тракту, нерідкі прояви алергії у дітей.

У основну групу ризику по гіповітамінозу входять діти і літні люди, любителі алкоголю і паління, вагітні жінки і годуючі матері в період грудного вигодовування, любителі строгих дієт і вегетаріанці, люди, що перенесли гостре інфекційне захворювання і носії хронічних захворювань, а також ті, у кого великі розумові і фізичні навантаження.

Щоб визначити, чи є у вас або ваших близьких авітаміноз, проаналізуйте наступний невеликий тест і дайте відповідь на його питання:

1. Чи важко ви прокидаєтеся уранці(чи встаєте ви з відчуттям того, що ви абсолютно не відпочили і не виспалися)?


2. Чи випробовуєте ви сонливість, яка охороняється упродовж усього дня, млявість, втому?

3. Чи випробовуєте ви погану концентрацію уваги, неуважність(нездатність утримувати інформацію довгий час в голові)?

4. Чи часто ви дратуєтеся(з будь-якого приводу)?

5. Чи впадаєте ви в депресію?

6. Чи відмічаєте ви погіршення стану вашої шкіри(надмірна сухість шкіри, потріскана і почервоніла шкіра в куточках губ)?

7. Чи часто ви підхоплюєте застуду(чи знижений ваш імунітет)?

Якщо ви позитивно відповіли на ці питання, означає у вас або ваших близьких весняний авітаміноз. Тепер залишається з'ясувати причини авітамінозу і терміново вжити заходи по його викорінюванню.

Найбільш частими причинами виникнення дефіциту вітамінів можуть бути наступні:


- порушений процес травлення, їжа, що внаслідок чого поступає, засвоюється не повністю, і корисні речовини виводяться з організму;

- відсутність вітамінів в їжі або незначний їх зміст. Це буває при дотриманні жорстких дієт, неправильному або одноманітному харчуванні : наприклад, весняний авітаміноз є наслідком збідненого вітамінами мізерного раціону зимового періоду;

- гіповітаміноз може виникати через дії «антивітамінів» при лікуванні ряду захворювань;

- порушення обміну речовин і зниження захисних сил організму.

Озброївшись певними знаннями, спробуємо допомогти собі і своїм близьким здолати весняну втому і позбавитися від весняного авітамінозу. Спершу ознайомимося з тим, чим загрожує організму нестача тих або інших вітамінів.

Недолік вітаміну А веде до частих простудних захворювань, уповільнення зростання кісток, розвитку курячої сліпоти.

Дефіцит вітамінів групи В призводить до загострень радикуліту, ревматизму, серцево-судинних захворювань. При їх нестачі порушується діяльності нервової системи, розвивається недокрів'я і з'являються шкірні запалення. Відзначається нудота, кон'юнктивіт, раннє посивіння, захворювання підшлункової залози і печінки, у дітей сповільнюється зростання.


Недолік вітаміну С призводить до хвороб серця, руйнування зубів, зниження імунітету.

Дефіцит в організмі інших корисних елементів може привести до не менш небезпечних результатів: порушення травлення, кровотечі, облисіння, порушення в роботі щитовидної залози, швидке старіння, ризик розвитку ракових захворювань.

Вітаміни і мінеральні речовини потрібні нам для нормального обміну речовин, оновлення тканин, вони грають роль каталізаторів різних ферментних систем. А причинами їх нестачі в організмі є не лише стрес і несприятлива екологічна обстановка, але і, в першу чергу, неякісне і незбалансоване харчування.

Щоб попередити весняний авітаміноз або успішно боротися з ним, якщо вже ми не змогли його уникнути, передусім, необхідно збалансувати свій денний раціон так, щоб в організм потрапляла необхідна кількість білків, жирів і вуглеводів. А це означає, що наш організм повинен в достатніх кількостях отримувати продукти, що містять вітаміни і амінокислоти, які легко засвоюються. Це свіжі і заморожені фрукти і овочі, зелень, м'ясо, птах і риба.

Навесні при низькому вмісті в їжі рослинних і переважанні тваринних продуктів в організмі відбувається зрушення кислотно-лужної рівноваги у бік закисляння. Це пов'язано з тим, що м'ясні продукти в процесі обміну утворюють більше речовин кислотного характеру. Саме закисляння крові призводить до розвитку весняного стомлення. Рослинна ж їжа ощелачивает кров і перешкоджає порушенням весняних біоритмів.

Антиоксиданти, фітонциди, ефірні олії, органічні кислоти, які роблять великий вплив на функції нервовій, ендокринній систем, м'язів, а також різних внутрішніх органів, якраз в надлишку містяться в зелені і овочах. Але оскільки свіжі ранні овочі, зелень і фрукти досить дороги і не кожному по кишені, використайте для приготування їжі заморожені овочеві продукти. За своїми якостями вони майже не поступаються свіжим, якщо, звичайно, не піддавалися разморозке і додатковому заморожуванню і зберігалися за правилами.

Для кращого збереження вітамінів і інших корисних речовин теплову обробку продуктів краще проводити при низькій температурі і як можна коротший час, а м'ясні продукти бажано запікати у фользі.


У весняний і ранній літній періоди корисні також квашена капуста, консервовані огірки і помідори.

Збалансоване харчування припускає і певний режим харчування, тобто, кожен повинен визначити, який саме режим(триразовий або чотирьохразовий) йому підходить і строгий його дотримуватися.

Щоб протистояти весняному авітамінозу, давайте озброїмося ще деякими знаннями і з'ясуємо конкретніше, де нам шукати ті або інші вітаміни.

Вітамін A міститься в моркві, буряці, помідорах, червоних перцях, абрикосах.

Вітамін B1 міститься в горіхах, бобових, свинині, яловичині, рисі, гречаній крупі.

Вітамін B2 міститься у свіжих овочах, яйцях, молоці, рибі, м'ясі.


Вітамін C міститься в цитрусових, капусті, бобових, яблуках, полуниці і суниці.

Вітамін D міститься в молочних продуктах, червоній рибі, печінці.

Вітамін E міститься в рослинній олії, зелені.

Але оскільки тільки з їжею ми не зможемо отримати необхідну добову норму усіх необхідних нам вітамінів і мікроелементів навіть при найрізноманітнішому раціоні, в період весняного авітамінозу будуть корисні і комплексні вітаміни. Вони потрібні не лише для лікування авітамінозу, але і для його профілактики. Особливо хороші ті полівітамінні комплекси, які окрім вітамінів містять ще і різні мінерали. Про підбірку вітамінів краще проконсультуватися з лікарем, який підкаже, що саме приймати з урахуванням віку і стану здоров'я.

Велике значення для профілактики весняного авітамінозу мають сонячні промені і свіже повітря. Так що намагайтеся більше гуляти. Не поспішайте використати міський транспорт, а краще пройдіть дві-три зупинки пішки. Корисні і прогулянки перед сном.

Не забудьте і про певні фізичні навантаження, особливо якщо ваша робота з ними не пов'язана. Знайдіть час і сили для уранішньої зарядки і відвідування тренажерного залу, і тоді замість весняної втоми, дратівливості і смутку дозволять вам перемогти весняний авітаміноз.

Будьте здорові!


Надрукувати